12 Temmuz 2007 Perşembe

KUMAŞA EBRU

Dün akşam ilk kez, yaptığım ebruyu kumaşa aldım. Önce Bursa Kumaş Pazarı'na gidildi, Olgunlaşma Enstitüsü'nün aldığından denilerek yanlış anlaşılma giderilerek ipek alındı. Sonra bir topak şap yaklaşık 1 lt kadar sıcak suda eritildi, biraz soğuk su eklenerek ılıtıldı ve ipek şaplı suya yatırıldı. 45 dakika kadar sonra kumaş kuruması için asıldı ve ütülendi.

Bu kadar seromoniyi özellikle yazdım ki, şap miktarından ve bekleme süresinden emin değilim. Şap sanki fazla geldi kumaş kolalı gibiydi. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Ebru için kitreyi teknede sulandırıp üzerini gazeteyle örterek dinlendirdim. Yav bi hamarattım ki sormayın, Akşam yediyi geçerek eve geldim, kediyi mincıkladım kitreyi hazırlayıp dinlenmeye bıraktım, eşofmanları giyip spora gittim. Geldikten sonra güya salata yiyecektim hafifinden ama... neyse :)) Hazır boyalarla teknede deseni şekillendirdikten sonra ablamın yardımıyla ebruyu kumaşa aldım. Hemmen suyla çalkalayıp astım. Kurur lurumaz tersinden ütülendiler.

Efenim, yukardaki ebru çeşidine saçmalama ebrusu adını koydum. :)

Battal ebru ise sanıldığının aksine hatayı çok belirgin gösteren ve ustalık isteyen bir ebru çeşidi. Toprak boya gibi öd su ayarı gerektirmeyen hazır boya kullanmama karşın olmadı vesselam.

Saçmalama ebrusunun bir diğer çeşidi de bu, ama en çokk bunu sevdim. İstediğim kadar şımarabiliyorum bunu yaparken.

Şimdi bunlardan ikisi belki de üçü haftasonu Nenoni'ye götürülüp onun yaratıcı aklına ve ellerine teslim edilecek. Zira ebatlar tekne boyutu nedeniyle 35*50 cm. Kumaş da kalınca. Bakalım yastık kılıfından öte ne olabilecek?

8 yorum:

  1. Siz bi gelin ben bu akşamdan meyveli şarap yapacağım yarın akşam balkonda tadına bakarken düşünürüz ebrular noolucak.Duvara pano,bluz ya da ceket yaka ve robaları,ikiye bölüp şalın iki başına eklenir....

    YanıtlaSil
  2. Sen şarabu hazır et, yarın akşam onu yakamozlara bakarken içerken ne fikirler buluruss.

    YanıtlaSil
  3. Yeterince kalınsa, çanta da yapılabilir mi acep? Ama çok güzel olmuş. Vakit bulabilirsem, ben de yapmak istiyorum.:)))

    YanıtlaSil
  4. Sevgili FİG,
    Aklınla bin yaşa vallahi :))
    İçine kolalı bi astar, tela filan konursa olur. İpek kalın zira, kravatlık olanlardan.

    YanıtlaSil
  5. maşallah maşallah. ellerinize sağlıık.:)
    ustalaştınız iyice.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Yağmur Damlası udtslığs çok uzağı henüz. Rahatça kirleteceğim bir yer bulunca daha rahat çalışıp belki yaklaşırım usta olmaya :)) (Yerim dar :)))

    YanıtlaSil
  7. hıım, inşallah bir atelyen olur.:)

    ama ama ben yavruların videosunu koydum görmediiin.:(

    YanıtlaSil
  8. ee sonucta seneler gecmis.. ne oldu acep bu kumasa aktarılan ebru?? zira pek begendim en sondaki deseni..

    YanıtlaSil