27 Aralık 2010 Pazartesi

ANNEMİN AŞURESİ



Annemin yemekleri nefistir. Aslında nicedir aklımda ona bir yemek bloğu açmak ama üşeniyorum:)
Her yıl muhakkak aşure yapar. Daha güzelini yemedim vallahi... Bu yıl hem görüntüledim hem de çıraklık yaptım. Peşinen söylemeliyim çokkk zahmetli bir iş.
Buyurun Ayten Hanımın aşuresine...

1 kilo buğday akşamdan aşure tenceresinde (belki 20 belki 30 lik bir tencere) kaynatılıp sıcağınla bırakıldı. Nohut fasulye de (onlar bir kilodan az) ıslatıldılar.
Sabah kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir de ıslatıldılar yumuşamaları için. Bademler soyuldu (file badem alınacak bi dahaki sefer) Kestane haşlanıp soyuldu. ( Ya kestane şekeri kullanılacak ya da Derya Baykal'ın aşçısı bişi demişti kestane için o bulunacak google amcaya sorulup). Ceviz fındık, kuş üzümü, karanfil, evde varmış madem, yaban mersini kurusu da koyalım,
...


Buğday az daha kaynatıldı. O arada düdüklüde fasulye ardından nohut haşlandı. :Yetmedi bi de nohutun kabuğu soyuldu tek tek :((( Ben sıkıldım ufaktann... Çay da soğudu zaten.
Haşlanmış fasulye, nohut da ilave edildi aşureye. Bir kilodan azdı sanırsam toz şeker, 1 lt süt ve 2 yemek kaşığı nişasta da peşindeenn..
Hep karıştırıldı. Malzemeler eklendi tek tek. Kayısı, yabanmersini, badem, kestane...
annemin 'tamamdır bu' talimatı ile kuru karanfil eklenip söyle bir daha karıştırıldı.

Kaselere konuldu. süslerken portakal kabuğu rendesi, toz tarçın, nar, kuru kayısı, fındık, ceviz...

Afiyet olsun ama bir daha tövbe yapmam:)))

3 yorum:

  1. Bir büyücenek kasesi te Ankaradan bana geldi.Ben de yaptım ama anne aşuresi başka tabii :)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel...keşke benim annemde şu an iyi olsa da sadece bana baksa...gözlerimin içine baksa..

    YanıtlaSil